Kaip išvengti padidėjusio cholesterolio?

Kaip išvengti padidėjusio cholesterolio?

Sau 14, 2019

Senovėje, kai maisto gauti buvo gerokai sunkiau, mūsų organizmas išmoko kaupti kiekvieną suvalgytą kąsnį. Dabar, kai į darbą keliaujame automobiliu ir visą dieną prasėdime, tai atsisuka prieš mus: kenčiame nuo viršsvorio ir padidėjusio cholesterolio.
Pastarasis – tai riebi medžiaga, randama visame organizme. Daug kas galvoja, kad net ir maža cholesterolio koncentracija kraujyje yra blogai, tačiau tai netiesa: ši medžiaga reikalinga smegenų veiklai, vitaminui D gaminti, ląstelėms „statyti“. Tiesa, šias funkcijas atlieka „gerasis“ cholesterolis, o „blogasis“ linkęs kauptis ant kraujagyslių sienelių.
„Gerajį“ cholesterolį gauname iš riebios žuvies, o „blogajį“ – iš riebios mėsos, aliejaus, kepintų produktų. Organizmui kenkia tiek „blogasis“, tiek apskritai didelis cholesterolio kiekis kraujyje.
Dėl cholesterolio kraujagyslėse pradeda kauptis riebalinės kilmės nuosėdos – išsivysto pavojinga liga aterosklerozė (kraujagyslių kalkėjimas). Šis procesas gali prasidėti ankstyvoje jaunystėje ir tęstis visą gyvenimą. Tyrimų duomenimis, 15 proc. dvidešimtmečių jau yra prasidėję šie kraujagyslių pakitimai, o 70 proc. keturiasdešimtmečių turi problemų kraujagyslių kalkėjimo. Šie procesai dažniausiai pasireiškia sergant diabetu, rūkant, turint antsvorio. Svarbi ir lytis (vyrai serga dažniau), paveldimumas.
Yra viena priemonė, kuri mažina cholesterolį kraujyje – kaip ir daugelio negalavimų atveju, pagrindiniai principai yra sveikai maitintis ir nepamiršti mankštintis. Taip pat padėti gali cheminiai ar augaliniai preparatai.
Cholesterolio kiekiui organizme mažinti bene dažniausiai skiriami cheminiai statinai. Deja, dažnai jie sukelia stiprų nepageidaujamą poveikį: raumenų skausmą ar silpnumą. O augaluose randami augaliniai steroidai „užkemša“ jungtis, per kurias iš žarnyno į kraują pasisavinamas cholesterolis ir sumažina jo pasisavinimą iki 50 proc.
Taip pat cholesterolio kiekį ir aterosklerozės vystymąsi mažina monakolinas K. Tai medžiaga, kuri gaunama ant virtų ryžių auginant raudonąsias mieles.
Yra produktai, kurių sudėtyje yra augalinių steroidų ir monokolino K. Derinant šias medžiagas su sveiku gyvenimo būdu ir subalansuota mityba įmanoma palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje.

Parengė šeimos gydytoja Mantė Barzdenytė.